Allt du behöver veta om rally

Bilar som börjar brinna och bilförare som tappar kontrollen? Är rally verkligen något man bör ägna sig åt? För den oerfarne kan rally verka skräckinjagande och något som man absolut inte bör ägna sig åt. Rally är mycket mer än bara snabba bilar och tävlingar. Den som har vigt sitt liv åt rally ser sporten som en livsstil, där man på fritiden ägnar mycket av sin tid med att förbereda inför olika tävlingar och uppvisningar. Däremellan ska bilen skötas om med allt vad det innebär.

För att delta i olika rallytävlingar som hålls överallt i Sverige krävs det att man som förare har en licens för att få fdownload (58)ramföra sitt fordon. Förutom detta krävs det att bilen som det ska tävlas med är godkänd för aktuell klass, vilket med andra innebär att det är en godkänd rallybil. För att medverka i en tävling måste den tävlande vara medlem i en förening som är kopplad till Svenska Bilsportförbundet. Förutom detta krävs det att man inte har några obetalda avgifter till klubben då detta kan innebära straffavgifter och förbundsböter. Det är viktigt att belysa att deltagandet sker på eget ansvar och klubben tar inte ansvar för eventuella skador som kan uppstå.

Rallytävlingar körs på speciella vägar eller banor. Under pågående tävlingar är dessa avstängda för vanliga trafikanter då tävlingarna sker i hög hastighet. Säkerheten kring tävlingarna är oftast hög med det gäller att svara försiktig. Hastigheten som en rallybil kan komma upp i är riktigt hög. Rallybilar är skapta för dessa tävlingar och ska inte framföras på vanliga vägar som ett transportmedel mellan hem och arbete. Fordonen kan antingen vara tvåhjulsdrivna eller fyrhjulsdrivna. Beroende på drivning tävlar bilarna i olika klasser. Olika regler kommer med de olika klasserna och som bilförare i en rallytävling gäller det att ha koll på vilka regler som gäller för den aktuella tävlingen.