Den klassiska veteranbilen och dess historia

För att börja med att klargöra vad en veteranbil är, så är det ett motorfordon som är tillverkad innan 1950-talet. Det är Transportstyrelsen som har gjort denna klassificering och kan ses som ett riktmärke för att avgöra vilka fordon som faller inom denna kategori. Många kan känna igen veteranbilar då dessa ofta används till stora tillställning och evenemang. Det kan bland annat röra sig om bröllop och student där fordonet ofta hyrs över en dag eller två.

En av de största fördelarna med en veteold-884904_960_720ranbil är att dessa oftast är billigare att äga än övriga motordrivna fordon. Anledningen till detta är fordonen inte behöver genomgå besiktning. När det gäller vanliga bilar måste dessa varje år bli godkända i besiktningen. Både själva besiktningen och eventuella reparationer kostar pengar. En veteranbil har inga sådana krav och det går att spara stora summor pengar genom detta. Dock kan det behövas lagningar och reparationer även för en veteranbil men det är inga krav på regelbunden besiktning.

Vad krävs då för att en bil ska klassificeras som en veteranbil? Givetvis krävs det att bilmodellen är från 1950-talet eller är ännu äldre. Förutom detta ska bilen vara i originalskick med så få reparationer som möjligt. Samtidigt bör fordonet inte ha körts så långt. Med andra ord bör milantalet vara lågt. Den tredje punkten som är en stor fördel är om bilen har varit med i en veteranklubb. Detta är dock inget krav för att fordonet ska klassificeras som en veteranbil men det är att föredra. För den som funderar på att köpa en veteranbil är utbudet ganska så stort. Det kan vara fördelaktigt att välja en veteranbil som det är relativt enkel att finna reservdelar till om något skulle hända med bilen. Det är också viktigt att kontrollera eventuella försäkringar och att alla papper som medföljer bilen är korrekt.