Fyra sätt att finansiera din drömbil

Finansiera sin bil kan man göra på flera olika sätt, allt från ett leasingerbjudande hos en bilfirma till att öka på sitt bostadslån. Många tar också ett billån från en bilfirma. De lånen har ofta låga räntor så långivaren försöker istället tjäna pengar genom avgifter. Det är alltid viktigt att läsa sig till vilka avgifter som kan tillkomma, de kan stå dig dyrt i längden. Billån får man i regel inte ta på hela bilen utan ungefär 20 procent måste köparen betala kontant vid köpet. Här nedan är fyra sätt att finansiera sin drömbil.

shutterstock_252455530Konkurrensen på billån är stor mellan bilhandlare

Se alltid till att du jämför billån med bilen som säkerhet hos många olika banker, men stirra dig inte blind på enbart räntan. Kontrollera även uppläggningsavgiften, vissa banker har en uppläggningsavgift på så mycket som 700 kronor. En vanlig kostnad är även aviseringsavgiften, ofta ca 45 kronor per avisering. Betalar du en faktura varje månad blir det efter sex år 3240 kronor, man kan med fördel slippa den kostnaden med autogiro. Ett andra sätt är ta lån av en bilhandlare. Köper du en ny bil är dessa lån många gånger väldigt fördelaktiga. Konkurrensen mellan bilhandlare är stor och det driver ner räntan på lånen.

Privatleasing är populärt

Ett tredje sätt som är väldigt populärt nu är privatleasing, eller så kallad konsumentleasing. Då hyr du bilen och betalar en fast månadskostnad. Tänk på att kolla vad som ingår i avtalet, ofta ingår inte försäkring så den kostnaden tillkommer utöver avgiften. Fördelen är att du får en ny bil och ett ägande utan några oförutsägbara utgifter. Det fjärde och sista sättet att finansiera sin drömbil på är det absolut mest förmånliga. Med dagens låga boränta är det bästa alternativet att baka in bilen i bolånet. Det förutsätter givetvis att banken går med på det, men ofta är det inga problem.