Snygga och kraftfulla amerikanska veteranbilar

En passion för livet

Har du en passion för amerikanska veteranbilar? Det är du inte ensam om, det finns många entusiaster runtom hela världen som samlas, skriver om, fotograferar och äger dessa klassiska bilar från olika epoker i tiden. Vad är det då som skiljer en amerikansk veteranbil från en annan? Man brukar dela upp bilens historia i olika perioder och bilens design och funktionalitet har oftast blivit starkt påverkad av den tidsperiod de blivit producerade. Veteranbilar blir ibland förknippade med det sena 1800-talet men är lika ofta förknippade med cruisingbilar som man ser på gator i samband med veteranträffar.

Ford T-Bird, en populär amerikanare

Ford Thunderbird, även känd som T-Bird, är en sportbil som började tillverkas av Ford 1955. Modellen producerades under elva generationer och den sista kom 2005. Trots att det var en så kallad sportbil kom den inte att marknadsföra så. Istället kom den att bli känd som en privat lyxbil och startade något av en nisch-marknad i och med sin lansering. Den första modellen hade endast två säten men redan i nästa generation adderade man två extra säten. Modellen sålde bra ända fram till 90-talet och genomgick många olika förändringar under tiden, bland annat i storlek.

GM’s Chevrolet Corvette

1953 lanserade General Motors en av vår tids mest populära bilmodeller, Chevrolet Corvette. Produktionen var inspirerad av det stora antalet soldater som återvände efter kriget i Europa och som importerade europeiska märken som Jaguar, Romeo och Alfa. Bildesignern Harley Earl och Ed Cole, som båda var anställda på General Motors kämpade för att ta fram en ny sportmodell och fick chansen att presentera sina idéer på den anrika Motorama-turnén 1953. Det beslutades snabbt om en serietillverkning av modellen och resten är, som man säger, historia. Modellen produceras än idag och är fortfarande omåttligt populär.

Veteranbil